Teknisk SEO – 5 vanliga fel vi hittar på svenska sajter

Teknisk SEO är grunden för att din webbplats ska kunna tolkas och rankas korrekt av sökmotorer. Oavsett hur bra innehåll du har kan tekniska fel leda till att Google inte förstår eller visar din sajt på avsett sätt. När vi genomför tekniska SEO-audits på svenska hemsidor ser vi ofta samma typ av återkommande misstag. Här nedan listar vi de fem vanligaste felen vi stöter på:

1. Felaktigt uppsatta hreflang-taggar

Hreflang-taggar används för att visa rätt språk- och regionspecifik version av en sida i sökresultaten. Detta är särskilt viktigt för webbplatser som riktar sig till flera marknader eller språkgrupper.

Vanliga fel vi ser:

  • Hreflang pekar på sidor som inte existerar (returnerar 404-fel).
  • Språk/landsspecifika sidor vars innehåll inte matchar det angivna språket (t.ex. en sv-SE-sida med engelsk text). Detta är ett problem som ofta hänger ihop med punkt 5 nedan.
  • Användning av felaktiga språkkoder (t.ex. sv istället för sv-SE för Sverige, eller en istället för en-GB för Storbritannien). Det är dock okej att använda enbart språkkoden (t.ex. en) om det är en global sida eller en fallback som inte riktar sig mot ett specifikt land.
  • Avsaknad av självrefererande hreflang-tagg (sidan inkluderar inte sig själv i hreflang-listan).
  • Saknade x-default-taggar för att ange en fallback-sida eller ett standardspråk för användare vars språk/region inte matchar någon specifik version.

Konsekvenser: Sökmotorerna kan visa fel version av sidan i fel land, eller helt tappa bort relationen mellan språkversionerna, vilket kan leda till problem med duplicerat innehåll (duplicate content) och sämre användarupplevelse.

Så fixar du det: Använd verktyg som Googles rapport om internationell inriktning i Search Console, Hreflang Tags Testing Tool eller validera via Screaming Frog SEO Spider för att identifiera felaktiga eller saknade taggar.

Att tänka på: Innan du ber din byrå eller utvecklare att implementera en ny språkvariant är det viktigt att du har resurserna på plats för att översätta och kontinuerligt underhålla den nya sidan. Den nya språkvarianten bör vara lika levande och uppdaterad som huvudsidan. Om resurserna saknas kan en global variant (t.ex. på engelska, specificerad med x-default) vara ett bättre alternativ än flera dåligt underhållna språkversioner.

2. Felaktigt uppsatta ompekningar (redirects)

Omdirigeringar är viktiga när du flyttar eller tar bort sidor, men de används ofta felaktigt.

Vanliga problem:

  • Användning av 302-redirect (tillfällig) istället för 301-redirect (permanent) när en sida har flyttats permanent.
  • Långa kedjor av omdirigeringar (redirect chains), till exempel: sida A → B → C → D, vilket kan försämra laddningstider och späda ut länkkraft.
  • Omdirigeringar till irrelevanta sidor, till exempel att alla borttagna sidor pekas om till startsidan istället för till den mest relevanta ersättningssidan.

Vad händer då? Länkkraft kan förloras pga att Google/Bing inte kommer fram till rätt sida som man vill ha indexerad. I värsta fall indexeras fel sidor, eller så misslyckas Google med att följa kedjan till slutdestinationen. Google följer till exempel generellt sett inte kedjor som består av fler än 5 ompekningar (även om det rekommenderade maxantalet är lägre, helst max 2-3). Har ni längre kedjor kan det innebära att den slutgiltiga sidan i kedjan inte indexeras korrekt.

Tips: Kör en crawl med verktyg som Screaming Frog eller Sitebulb och kontrollera rapporten för redirectkedjor, loopar och felaktiga statuskoder (t.ex. 302 där 301 borde användas).

Tillägg: Det är acceptabelt att låta vissa sidor resultera i ett 404-fel (sidan hittades inte), särskilt om de saknar trafik och inkommande länkar eller om det inte finns någon relevant ersättningssida. Att 404-sidor uppstår är naturligt och inget Google straffar för. Däremot är det god praxis att peka om sidor som genererar värdefull trafik eller har starka inkommande länkar till de mest relevanta, snarlika sidorna.

3. Bristfällig redirect-strategi vid byte av CMS eller domän

När en webbplats flyttas till ett nytt CMS (Content Management System) eller en ny domän, glöms ofta det viktigaste bort: en tydlig och komplett plan för ompekningar. SEO bör vara en integrerad del av projektet från start när man planerar och genomför bytet av en webbplats. Alltför ofta inser man att man ”måste göra SEO” precis innan lansering. Involvera en SEO-specialist tidigt för att säkerställa en bra struktur och en genomtänkt omdirigeringsplan.

Typiska missar:

  • Alla gamla URL:er pekas generellt till den nya startsidan – en snabb men ineffektiv lösning som skadar användarupplevelsen och SEO.
  • Inga (eller ofullständiga) 301-omdirigeringar implementeras från de gamla URL:erna till deras nya motsvarigheter. Resultatet blir att man i princip börjar om från noll och förlorar den ranking och historik som byggts upp.

Konsekvenser: Potentiellt massivt tapp av organisk trafik och ranking, särskilt om de gamla URL:erna hade värdefulla inkommande länkar. Med ett trafiktapp kommer omsättningstappet.

Lösning: Kartlägg alla viktiga gamla URL:er och mappa dem till deras nya motsvarigheter i god tid före migreringen. Använd 301-omdirigeringar för allt permanent flyttat innehåll. Testa implementationen noggrant innan och direkt efter lansering, exempelvis med hjälp av Screaming Frog för att verifiera att alla omdirigeringar fungerar som de ska.

4. Fel i canonical-länkar (rel=”canonical”)

Canonical-taggen (rel="canonical") talar om för sökmotorer vilken version av en sida som ska betraktas som den primära (originalet), särskilt när det finns flera URL:er med identiskt eller mycket liknande innehåll. Om den används fel kan effekten bli den motsatta.

Vanliga fel:

  • Canonical-taggen pekar på fel URL (t.ex. att alla produktsidor har en canonical-tagg som pekar till kategorisidan, eller att alla sidor pekar till startsidan).
  • Canonical-taggen pekar på en sida som inte existerar (404-fel) eller en sida som i sin tur är omdirigerad.
  • Avsaknad av självrefererande canonical-tagg på sidor som är originalet (även om Google ofta hanterar detta bra, är det en rekommenderad praxis).
  • Flera canonical-taggar på samma sida.

Risk: Google kan ignorera din canonical-tagg eller indexera fel version av sidan, vilket kan leda till problem med duplicerat innehåll och kannibalisering av sökord, som i sin tur påverkar rankingen negativt. Saknas en canonical-tagg helt kan Google istället välja en annan sida som de anser vara originalet, vilket inte alltid är önskvärt.

Tips: Gå igenom dina canonical-taggar i källkoden och jämför med URL-strukturen. Använd gärna Google Search Console (URL-granskningsverktyget), Screaming Frog eller Sitebulb för att flagga potentiella fel och inkonsekvenser.

5. Många språkvarianter – men innehållet är detsamma (ofta på engelska)

Det är vanligt att företag skapar strukturen för flera språkversioner av sin webbplats (t.ex. via underkataloger som /en/, /de/) men misslyckas med att fylla dem med unikt, översatt innehåll. Resultatet blir en webbplats med flera språk-URL:er där alla sidor visar identiskt innehåll (ofta på engelska), eller där man exempelvis använder samma arabiska variant för hela Mellanöstern trots regionala skillnader.

Problem:

  • Risk för problem med duplicerat innehåll mellan de olika ”språkversionerna” om hreflang-taggarna inte är korrekt implementerade eller om Google bedömer innehållet som för likt.
  • Dålig användarupplevelse för besökare som förväntar sig innehåll på sitt lokala språk när de landar på en språkspecifik URL.
  • Hreflang-taggarna kan förlora sin effektivitet eller ignoreras av Google om innehållet på de länkade sidorna är identiskt.

Rekommendation: Om du inte har resurser att översätta och underhålla innehåll för alla planerade språkversioner, fokusera på ett eller ett par kärnspråk där du kan leverera hög kvalitet. Undvik att ha flera tomma eller identiska språkversioner live. Då är det isåfall bättre att ha en ’Global’ engelsk version som syns i övriga länder/regioner där du inte har anpassat innehåll.

Teknisk SEO handlar inte bara om att ”göra rätt för Google”. Det handlar om att skapa en stabil, snabb och lättförståelig webbplatsstruktur som både användare och sökmotorer kan navigera effektivt. Genom att identifiera och åtgärda dessa fem vanliga fel lägger du en solid teknisk grund som gör att ditt värdefulla innehåll kan nå sin fulla potential i sökresultaten.

Andra intressanta artiklar

Hur mäter man SEO?

Sökmotoroptimering (SEO) handlar om att synas i det organiska sökresultatet på Google och andra sökmotorer.

Läs mer