Hur mäter man SEO?

Sökmotoroptimering (SEO) handlar om att synas i det organiska sökresultatet på Google och andra sökmotorer. Men hur vet du om ditt eller din konsults SEO-arbete faktiskt ger resultat? För att förstå och förbättra sin SEO behöver man mäta rätt saker. I den här artikeln går vi igenom de viktigaste mätpunkterna och verktygen du behöver för att utvärdera din SEO-prestation.

Organisk trafik – grunden för att mäta SEO

Det mest grundläggande sättet att mäta SEO är att titta på den organiska trafiken, alltså antalet besökare som kommer in via Google, Bing eller annan sökmotor. Det gör du enklast i ett analysverktyg som Google Analytics 4 (GA4).

Fokusera på följande:

  • Antal besök från organiskt sök. Jämför mot tidigare perioder och försök alltid att jämföra mot jämförbara perioder. Så att man får en rapport som inte är missvisande. 
  • Vilka sidor som får mest organisk trafik
  • Hur användarna beter sig på sidan (t.ex. bounce rate, tid på sidan)

Genom att följa den organiska trafikens utveckling över tid ser du om dina SEO-insatser leder till ökad synlighet, ökad trafik och kanske ökat försäljning eller antal leads.

Sökordsrankning – syns du där det spelar roll?

Att synas på rätt sökord är avgörande för att driva relevant trafik. Därför är det viktigt att mäta vilka positioner dina sidor har i sökresultatet.

Använd verktyg som:

  • Google Search Console – gratis och visar exakt vilka sökord du syns på.
  • Wincher – svensk tjänst för enkel rank tracking.
  • Ahrefs eller SEMrush – mer avancerade SEO-verktyg med större utbud av analyser och rapporter. 

Tips: Sätt upp en lista med dina viktigaste sökord (t.ex. tjänster, produkter, branschord) och följ upp deras ranking. En sak som också är värd att spåra är Share of search, med andra ord hur stor andel du har av söket på varumärken. Din andel kontra konkurrenternas andel.

Click-Through Rate (CTR)

Det är inte tillräckligt att bara synas i sökresultatet, du måste också få folk att klicka. Här kommer CTR (Click-Through Rate) in i bilden. Den visar hur stor andel av de som ser ditt resultat faktiskt klickar in på din sida.

Du hittar detta i Google Search Console, där varje sida och sökord har ett eget CTR-värde.

En låg CTR kan bero på:

  • En intetsägande titel eller metabeskrivning
  • Saknas titeln eller beskrivningen?

Konverteringar från organiskt sök – SEO som driver affär

All trafik är inte lika mycket värd. Därför är det viktigt att spåra konverteringar från organisk trafik, t.ex. kontaktförfrågningar, köp, nedladdningar eller andra mål du har satt upp.

I Google Analytics 4 (GA4) kan du se vilka konverteringar som kommer från sök, och vilka sidor eller kampanjer som presterar bäst.

Detta gör att du kan prioritera insatser på sidor som driver affär, och inte bara trafik. Ha alltid som mål att driva trafik av hög kvalité. Du vill alltid att din trafik ska uppnå det den är ute efter. Personer som är ute efter information och kunskap ska hitta den och personer som är ute efter att köpa något ska hitta dina produkter.

Teknisk SEO-hälsa – är din webbplats sökmotorvänlig?

En snabb och tekniskt korrekt webbplats är en förutsättning för att lyckas med SEO. Därför behöver du också mäta webbplatsens tekniska status.

Använd t.ex.:

  • Google Search Console (täckningsrapport, mobilvänlighet, sidupplevelse, laddningstider)
  • Screaming Frog SEO Spider (för teknisk genomgång)
  • Ahrefs Site Audit (för större sajter och djupanalys)
  • Page speed insights

Tekniska problem som brutna länkar, långsam laddningstid eller felaktiga ompekningar kan påverka både ranking och användarupplevelse negativt.

Externa länkar

Länkar från andra webbplatser till din, är fortfarande en viktig rankingfaktor. Ju fler relevanta och auktoritativa sajter som länkar till dig, desto bättre chanser har du att ranka högt.

För att mäta och följa dina länkar kan du använda:

  • Ahrefs
  • Moz
  • Majestic

Fokusera inte bara på antal, utan även på länkens kontext, relevans och kvalitet. Det finns faktiskt länkar som saknar “värde” för SEO men som faktiskt skickar trafik som köper eller lämnar kontaktuppgifter (leads).

SEO-rapportering i praktiken

För att kunna agera på datan är det viktigt att sätta upp rapporter som visualiserar SEO’n och hur det aktiva arbetet går. Många företag använder Looker Studio (tidigare Google Data Studio) för att skapa visuella dashboards med viktiga KPI:er.

En enkel SEO-rapport bör innehålla:

  • Organisk trafik (totalt och per sida)
  • Rankingförändringar för nyckelsökord
  • Viktiga konverteringar från organiskt sök
  • Eventuella tekniska problem att åtgärda

SEO är ingen ”quick fix”, men med rätt mätpunkter kan du se vad som fungerar och vad som behöver förbättras. Genom att kombinera data om trafik, synlighet, klickfrekvens, konverteringar och teknisk hälsa får du en helhetsbild av hur din webbplats presterar i det organiska söket.

Vill du ha hjälp med att mäta eller förbättra din SEO? Då är du varmt välkommen att höra av dig.

Andra intressanta artiklar