Hur jobbar du med din digitala synlighet och SEO? Har du valt att skifta synsätt på SEO’n och gått över till användarcentrerad SEO-optimering? Med detta menar jag att du fokuserar på att ge din besökare det den letar efter! Att möta sökintententionen med innehåll som faktiskt besvarar den!
Vad innebär ”Användarcentrerad SEO”?
Att jobba användarcentrerat innebär att man tittar på hur användaren söker, vad den är ute efter och vad som faktiskt sker på hemsidan när personen kommer in på hemsidan.
Kommer själv ihåg när fokus var att ranka på så många sökord som möjligt. Men vad är egentligen syftet med att synas på allt (inom ett valt område såklart”). Men idag har jag valt att fokusera på hela kundresan, hela sales-funneln. Att kunna erbjuda kunskap och information till den som vill ha den. Samtidigt så försöker jag ta besökaren i handen och leda den till nästa steg i köpresan.
Att dela med sig utav kunskap och tips leder faktiskt till konverteringar (köp/leads). Nu tänker du säkert, hur kan kunskap leda till försäljning. Skjuter man inte sig själv i foten av att dela med sig av sin kunskap? Svaret är faktiskt nej det gör man inte. Att dela med sig utav sin expertis och sin kunskap leder faktiskt till att man driver mer trafik till sin hemsida!
Google E-E-A-T
Google E E A T är något som har man verkligen bör tänka på och sträva efter. Det står för Experience, Expertise, Authoritativeness och Trustworthiness. Som ägare till en hemsida behöver man alltså bevisa att man är trovärdig, vet vad man pratar om (erfarenhet), pålitlig och trovärdig.
Med andra ord så måste du helt enkelt dela med dig av dina erfarenheter. Du måste skriva artiklar, blogga och jobba aktivt med din webb. På så sätt möter du dina besökares intention med innehåll som är trovärdigt.
Hur gjorde vissa förr?
När jag började med SEO kunde man faktiskt börja ranka med ganska tunnt innehåll. Innehåll som endast hade fokus på sökord/fraser istället för kvalité och information som gjorde nytta. Med andra ord så kunde man med halvdåligt innehåll och länkar faktiskt få in trafik och sälja en produkt.
Nu när jag själv tänker efter så undrar jag själv varför man gjorde på det sättet. Att publicera dåliga artiklar som ”bara skulle finnas där för synlighetens skull” är ju ganska dåligt. Innehållet fyller ingen funktion egentligen och jag själv hade tyckt att hemsidan inte var trovärdig. Jag hade aldrig köpt något på en hemsida som inte känns ’trovärdig’.
Att man ställer högre krav på företag och deras hemsidor är enligt mig otroligt bra! Ansvariga personer behöver ta sig tiden att skapa innehåll för människor. Innehåll som faktiskt hjälper och löser ett problem istället för att endast ”ranka”. Den här utveckligen har rensat ut sökresultatet ordentligt och gjort det svårare för dåliga sidor att synas vilket är väldigt positivt.
Sökintentionen
En viktig del av SEO är att varje sökning har en intention. Du kan alltså koppla ihop ett sökord med en intention =[transaktion / navigation / information/kunskap].
Att förstå intentionen på ett sökord som du försöker ranka på är otroligt viktigt för att få den specifika sidan att ranka. Det kan bli otroligt svårt att få en kunskapssida att indexera på en transaktionssökning och tvärtom. Därför är det viktigt att göra en ordentlig analys och gruppera sökorden efter intention. Att skapa kluster med kunskapssökningar i form av en ’kunskapsbank’ och ett kluster med transaktionssökningar i form av exempelvis kategorisidor och produktsidor / tjänstesidor. Det absolut enklaste sättet att göra den här analysen på är att söka på Google och se vad som dyker upp. Dyker annonser och produktsidor upp så kan man anta att det är en transaktionssökning. Om det å andra sidan kommer upp blogginlägg och kunskap / svar på frågor så är det kunskapssök.
När du har gjort den här checken så kan du börja jobba med de sidor som du vill få upp och indexera.
Kom ihåg att alltid fokusera på besökaren. Ge besökaren det de är ute efter. Dela med dig av kunskap och information och försök att ha kontinuitet i ditt arbete. Blogga och uppdatera hemsidan med jämna mellanrum!